Araç Klima Sistemi Hakkında Bilgiler
Otomobil Klimalarında Gaz Kaçakları
Otomobil üreticilerine göre en önemli gaz kaçakları çizimde gösterilmiştir. Kompresör şaftından yıllık azami 10-30 gr gaz kaybı üreticilerce kaçınılmaz olarak kabul edilmektedir (4 adet “!!!!” ile gösterilmiştir). Hortum sisteminden yaklaşık 10-20 gr , her bir o-ring den 2-3 gr olmak üzere yıllık toplam 42-83 gr gaz kaçağı “normal” kabul edilmektedir.
Yeni geliştirilen klima sistemlerinde kurutucu-kondenser, genleşme valfi-evaporatör birlikte imal edilerek bağlantı sayısı azaltılmakta ve buna göre gaz kaçağı da azalmaktadır (yıllık toplam 52 gr kaçak).
KOMPRESÖR: Soğutucu akışkanlığın basıncını yükseltir. Bu esnada soğutucu akışkanın sıcaklığı da artar.
DRIER FİLTRE: Radyatörden gelen sıvı soğutucu sıvı kurutucu filtrede nemi alınır ve filtre edilir.Sadece sıvı haldeki soğutucunun geçmesine izin verir. Sistem içerisindeki soğutucuya depo görevi yapar.
EVAPORATÖR: Soğuk ve düşük basınçlı gazı buharlaştırır, bu esnada araç içindeki ısıyı emer.
KONDENSER: Soğutucu sistemlerde soğutmayı sağlayan soğutucu akışkanın gaz olarak girdikten sonra ısısını çevreye vererek sıvı hale geçtiği bölümdür.
GENLEŞME VALFİ: Soğutucu akışkan basıncını istenilen buharlaştırıcı basıncına düşürmeye yarayan sistem elemanıdır.
Klima Sistemi Nasıl Çalışır?
Kompresör, klima gazını kondansere sıkıştırır. Basıncı ve sıcaklığı artan klima gazı, kondanserden geçerken ortalama 60° sıcaklıkta sıvı hale dönüşür. Kondanseri; otomobil seyir halinde iken dış hava ile park halinde veya sıkışık trafikte ise kondanser fanı soğutur. Basıncı yüksek sıvı haldeki klima gazı, genleşme valfinden, geniş bir hacme geçer ve basıncı düşer.
Sıvı halindeki soğutucu gaz,evaparatör içersinde buharlaşarak çevresindeki ısıyı toplar. Evaparatör yüzeyi ve çevresi “-10°C“ ile “-18°C “’ye kadar soğur. Soğutma sonucu sağlanan bu serinlik sürücü tarafından kumanda edilen evaparatör fanı ile otomobilin içine üflenir. Bu olay; soğutucu gazın buhar halinden tekrar sıvı haline dönüşmesi ile tekrarlanır.
Otomobil Klima Servisinde Nitrojen (N) Kullanımı
Klima sistemi üzerinde çalışırken nitrojen gazı mükemmel sonuçlar vermektedir. Nitrojen kuru ve soy bir gazdır. Aynı zamanda ucuzdur ve kolay temin edilebilir. Basıncı kontrol etmek için basınç regülatörü gereklidir. Kaynak ekipmanları satışı yapan yerlerde uygun ekipmanlar bulunabilir. Mevcut klima manifoldunuza bağlantı için dönüştürme rekorları da gereklidir.
Nitrojen gazı klima kaçaklarını bulmada da kolaylık sağlar
Basınç altında kaçak arama yapılırken basınçlı hava kullanılmamalıdır. Basınçlı hava nem içerdiği için klima sistemine zarar vermektedir.
Klima sistemini kurutur ve vakum süresini kısaltır
Sisteme klima gazı doldurmadan önce nitrojen geçirme kurutma ve yıkama açısından iyi bir uygulamadır. Uygulamada klima sisteminin bir ucu atmosfere açık bırakılır. Diğer uç klima servis manifolduna ve nitrojen tüpüne bağlanır ve basınçlı gaz klima sistemine gönderilir. Bu şekilde servis esnasında uzun süre açık kalma sonucu veya başka nedenlerle klima sistemine bulaşan nem temizlenmiş olur. Nitrojen kullanmanın bir diğer faydası da dip seviyelerde vakum oluşturma süresini kısaltmasıdır.